İnternet Sitesi: https://www.belek.edu.tr/Anasayfa/Akademi?programkodu=10
Telefon: 444 1 264 (1062)
Fax: …….
E-Mail:
Bölüm Sorumlusu: Dr. Öğr. Sezer YERSÜREN
MİSYONUMUZ
Antalya Belek Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü sektör talepleri ve akademik gelişmelerin rehberliğinde gıda üretim süreçlerine hâkim, değişime, gelişime ve iletişime açık, sorun çözme yeteneği gelişmiş, etik ve sosyal değerlerin farkında olan, turizm sektörünün gelişimine katkı sunacak, Türk ve Dünya mutfak kültür ve uygulamalarında sürdürülebilir bir geleceği gözeterek alanında uzmanlaşmış öğrenciler yetiştirmeyi misyon edinmiştir.
VİZYONUMUZ
Antalya Belek Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü nitelikli ve donanımlı akademik kadrosu ve eğitim-öğretim programıyla gastronomi ve mutfak sanatları alanında ulusal ve uluslararası gelişmelere eş zamanlı sektörel iş birlikleri, uygulamalı ve teorik eğitim entegrasyonu sağlayarak öne çıkan bölümlerden biri olmayı vizyon edinmiştir.
TEMEL DEĞERLERİMİZ
EĞİTİM AMAÇLARIMIZ
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün temel amacı, öğrencilere Mutfak Yönetimi, Restoran Yönetimi, Kafe-Bar Yönetimi, Yiyecek-İçecek Yönetimi konularında kapsamlı bir eğitim sunmaktır. Bu eğitim, uluslararası düzeyde rekabet edebilecek bilgi ve becerilerle donanmalarını sağlamayı hedefler. Ayrıca, ulusal ve uluslararası Mutfak Kültürü konularında uzmanlaşmış personel ve yönetici şefler yetiştirerek sektöre katkıda bulunmayı amaçlar. Program boyunca, öğrencilere öncelikle Türk Mutfak Kültürü ardından da Uluslararası Mutfak Kültürü alanında derinlemesine çalışmalar yapma fırsatı verilerek, Türk Mutfağının uluslararası sahnede önemli bir konum elde etmesi desteklenir.
Dört yıllık lisans eğitimi süresince, öğrencilere yemek sanatının temel prensiplerinden ileri düzey tekniklere kadar geniş bir yelpazede eğitim verilirken, iş dünyasında gerekli iletişim ve yönetim becerileri de kazandırılmaktadır. Gastronomi disiplininin çeşitli yönlerini kapsayan kavramlar, beceriler, araç-gereçler ve teknolojilerle yiyecek-içecek sektöründe teorik ve pratik bilgileri kavramsal bir çerçevede değerlendirme yeteneği kazandırarak, profesyonel yetkinliklerini artırmayı hedefler. Programın sonunda öğrenciler, yiyecek-içecek işletmelerinde yönetici pozisyonlarının yanı sıra kendi işletmelerini kurma konusunda da gereken bilgi birikimine sahip olacaklardır.
EĞİTİM HEDEFLERİMİZ
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ GENEL TANITIMI
Antalya Belek Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2017-2018 Eğitim–Öğretim yılında açılmıştır. Bölüm, lise öğrenimi sonrasında dört yıllık lisans eğitimi vermektedir. Sekiz dönem, toplam dört yıldan oluşan; azami mezuniyet süresi yedi yıl olan bir bölümdür.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün teorik altyapısı; pazarlama, menü planlama, gastronomi ve yiyecek tarihi, gastronomide renk ve tasarım, gıda hijyeni ve sanitasyon, gıda mevzuatı gibi geniş bir yelpazeye yayılan dersleri içermektedir. Böylece işletme kurma ve yönetme süreci, gastronominin kültür ve sanat ile olan ilişkisi ve gıda bilimi irdelenmektedir. Bölüm uygulamalı dersleri ise; temel ve ileri mutfak teknikleri, soğuk mutfak uygulamaları, pastacılık ve ekmek uygulamaları, Türk ve Dünya Mutfakları gibi uygulamalı dersleri içermektedir. Öğrencilere pastane mutfağı ve ana mutfak olmak üzere iki adet profesyonel mutfak sunulmaktadır.
Son teknoloji ile desteklenmiş ekipmanlarla donatılmış olan mutfaklar modern yapısıyla öğrencilerin bireysel veya ekip istasyonlarında rahatça çalışabileceği bir ortam sunmaktadır. Böylece öğrenciler uluslararası alanda rekabet edebilecek pratik bilgi ve becerilerle donatılmakta ve çeşitli mutfak kültürlerine dair birikime sahip olmaktadır. Antalya Belek Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün eğitim dili Türkçedir. Öğrencilerimiz dört yıllık eğitim sürecinde İngilizce ve Mesleki İngilizce eğitimleri de alarak uzmanlık alanlarının yabancı diline hâkim öğrencileri sektöre kazandırılmaktadır.
ÖSYM Kontenjanı: 36 Puan Türü: AYT Sözel Eğitim Dili: Türkçe
Eğitim Türü: Örgün Öğretim
Eğitim Süresi: 4 yıl
Eğitim Yeri: Antalya Belek Üniversitesi
Kabul Koşulları: ÖSYM'nin ilgili mevzuatı doğrultusunda öğrenci seçme sınavından TYT puanı ile öğrenci almaktadır.
Programımıza 2023-2024 eğitim-öğretim yılında 785.017 Sözel AYT sıralaması ile % 50 burslu olarak öğrenci alımı yapılmıştır.
Programa yerleşen öğrencilerin 90 iş günü zorunlu stajları bulunmaktadır. Öğrenciler stajlarını 2 dönem sonu yazın yapmaktadır.
BU Gastronomi Topluluğu etkinlikleri ve iş başında mesleki uygulama deneyimi ile öğrencilerin kazandıkları bilgileri pratiğe dönüştürmeleri sağlanmaktadır. Kariyer günleri, alanında uzman şeflerin gerçekleştirdiği workshoplar, uygulama derslerine konuk olarak katılacak gastronomi profesyonelleri ve yapılan çalıştaylar kapsamında gastronomi sektöründen gelen isimleri ile bir arada bulabilme fırsatı edinen öğrencilerimizin; pratik iş yaşamı ile buluşabilmeleri açısından kurumsal (Hotel, Restoran, Tedarik süreçlerinde yer alan paydaş alanları vb.) geziler gerçekleştirilmektedir.
Eğitim – Öğretim Uygulama Alanları ve Program Olanakları
Bölümümüzde öğrenciler, mutfak workshopları, gastronomi topluluğu etkinlikleri, seminerler ve staj eğitimleriyle iş hayatına hazırlanabilmektedir. Ayrıca Ana Mutfak ve Pastane olarak uygulamalı derslerin işlendiği iki mutfakta eğitim süreleri boyunca temel pişirme tekniklerinden dünya mutfağı reçetelerine varana dek öğreneceklerdir.
Öğrencilerimiz staj eğitimlerini, yurt dışı veya yurt içindeki yiyecek ve içecek üretimi yapan işletmelerde, restoranlarda, otellerde, tatil köylerinde, havayollarında ya da turistik yolcu gemilerinde gerçekleştirebilmektedir.
Programdan Mezun Olan Öğrencilerin Hedeflenen Kazanımları:
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ GİRİŞ KOŞULLARI
ÖSYM'nin ilgili mevzuatı doğrultusunda öğrenci seçme sınavından AYT Sözel puan türünden 245 ve üstü alan her öğrenci başvurma hakkına sahiptir.
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ MEZUNİYET KOŞULLARI
Programı başarıyla tamamlamak için;
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ MEZUN İSTİHTAM PROFİLLERİ
GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ MEZUN GÖREVLERİ TANIMI
BÖLÜM KURULU
İÇ PAYDAŞLAR
Yarı Zamanlı (DSÜ) Bölüm Kadrosu
DIŞ PAYDAŞLAR (PROGRAM DANIŞMA KURULU)
Merve Çetin (Mezun Öğrenci)
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, yiyecek ve içecek tabanlı birbirinden farklı birçok pozisyon ve alanda çalışma olanaklarına sahip olabilmektedir. Mezunlarımız; otellerin yiyecek ve içecek departmanlarında, restoranlarda, turistik yolcu gemilerinde ve uçaklarda, yiyecek ve içecek işletmeleri içerisindeki AR-GE çalışmalarında, yiyecek ve içecek ürünlerinin işleme tabi tutulduğu yerlerde, özel restoran ve lokantalarda ve barlarda, restoran, kafe, bar, pastane gibi işletmelerin kurulmasında ve yönetilmesinde, dergilerde, görsel ve basılı medya kurum ve kuruluşlarında gastronomi yazarlığı, yemek stilistliği ve fotoğrafçılık alanlarında, usta öğretici/eğitmen olarak yiyecek ve içecek alanında eğitim veren kurum ve kuruluşların (halk eğitim ve turizm eğitim merkezleri gibi) uygulamalı derslerinde, formasyon eğitimlerini tamamlayan bölüm mezunları yiyecek-içecek hizmetleri alanında eğitim veren okullarda öğretmen olarak atanabilmekte veya lisans eğitim süreçlerini ilerleterek akademik kariyer alanında ilerleyebilmektedir.
© PARSKASOFT Tüm Hakları Saklıdır