Gastronomi ve Mutfak Sanatları

  • Anasayfa
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları

İnternet Sitesi: https://stf.belek.edu.tr/Home/Program/10 

Telefon: 444 1 264 (1062)

Fax: …….

E-Mail: info@belek.edu.tr

Bölüm Sorumlusu: Dr. Öğr. Sezer YERSÜREN

MİSYONUMUZ

Antalya Belek Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü sektör talepleri ve akademik gelişmelerin rehberliğinde gıda üretim süreçlerine hâkim, değişime, gelişime ve iletişime açık, sorun çözme yeteneği gelişmiş, etik ve sosyal değerlerin farkında olan, turizm sektörünün gelişimine katkı sunacak, Türk ve Dünya mutfak kültür ve uygulamalarında sürdürülebilir bir geleceği gözeterek alanında uzmanlaşmış öğrenciler yetiştirmeyi misyon edinmiştir.

VİZYONUMUZ

Antalya Belek Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü nitelikli ve donanımlı akademik kadrosu ve eğitim-öğretim programıyla gastronomi ve mutfak sanatları alanında ulusal ve uluslararası gelişmelere eş zamanlı sektörel iş birlikleri, uygulamalı ve teorik eğitim entegrasyonu sağlayarak öne çıkan bölümlerden biri olmayı vizyon edinmiştir.

TEMEL DEĞERLERİMİZ

  • Güvenilir ve adil olma
  • Yaratıcı ve eleştirel fikirlere açık olma
  • Yaşam boyu ögrenmeye önem verme
  • Süreç/çözüm/sonuç odaklı olma
  • Kuruma aidiyet
  • Çevreye duyarlı; insana, kültürlere, farklılıklara saygılı ve hoşgörülü olma
  • Katılımcı, iş birliğine açık ve takım çalışmasına yatkın olma

EĞİTİM AMAÇLARIMIZ

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün temel amacı, öğrencilere Mutfak Yönetimi, Restoran Yönetimi, Kafe-Bar Yönetimi, Yiyecek-İçecek Yönetimi konularında kapsamlı bir eğitim sunmaktır. Bu eğitim, uluslararası düzeyde rekabet edebilecek bilgi ve becerilerle donanmalarını sağlamayı hedefler. Ayrıca, ulusal ve uluslararası Mutfak Kültürü konularında uzmanlaşmış personel ve yönetici şefler yetiştirerek sektöre katkıda bulunmayı amaçlar. Program boyunca, öğrencilere öncelikle Türk Mutfak Kültürü ardından da Uluslararası Mutfak Kültürü alanında derinlemesine çalışmalar yapma fırsatı verilerek, Türk Mutfağının uluslararası sahnede önemli bir konum elde etmesi desteklenir.

Dört yıllık lisans eğitimi süresince, öğrencilere yemek sanatının temel prensiplerinden ileri düzey tekniklere kadar geniş bir yelpazede eğitim verilirken, iş dünyasında gerekli iletişim ve yönetim becerileri de kazandırılmaktadır. Gastronomi disiplininin çeşitli yönlerini kapsayan kavramlar, beceriler, araç-gereçler ve teknolojilerle yiyecek-içecek sektöründe teorik ve pratik bilgileri kavramsal bir çerçevede değerlendirme yeteneği kazandırarak, profesyonel yetkinliklerini artırmayı hedefler. Programın sonunda öğrenciler, yiyecek-içecek işletmelerinde yönetici pozisyonlarının yanı sıra kendi işletmelerini kurma konusunda da gereken bilgi birikimine sahip olacaklardır.

EĞİTİM HEDEFLERİMİZ

  • Türk ve Dünya mutfak kültürü konularında gerekli donanıma sahip, gıda güvenliği ve hijyen uygulamalarını bilen, doğru pişirme tekniklerini doğru reçeteler ile uygulayabilen profesyoneller yetiştirmek.
  • Yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olabilecek, kendi işletmelerini kurabilecek veya akademik kariyere yönelebilecek düzeyde bilgi birikimine sahip insan gücü yetiştirmek.
  • Türk mutfak kültürü ve daha sonra uluslararası mutfak kültürü alanında teorik ve uygulamalı çalışmalar yaparak, Türk mutfağını uluslararası mutfaklar içerisinde üst seviyelere taşımak.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak ulusal-uluslararası platformlarda kendini ifade edebilen ve mesleki becerilerini sergileyen profesyoneller yetiştirmek.
  • Alanıyla ilgili yenilikleri takip eden, ahlaki ve etik değerlere sahip, edindiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bakış açısıyla güncelleyen ve kendini geliştiren bireyler yetiştirmek.
  • Sağlıklı, besleyici, güvenli ve arzu edilen duyusal niteliklere sahip yiyecek ve içecekleri üretebilme bilgi ve beceriyi öğrencilere kazandırmaktır.
  • Profesyonel mutfak uygulamalarını, sanat, tasarım ve gastronomi disiplinleri çerçevesinde yorumlayabilen profesyoneller yetiştirmek.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili gerekli bilgi ve beceri ile donatılmış, analitik düşünme ve iletişim becerileri yüksek, çalışma yaşamlarında disiplinli, azimli, araştırmacı ve yenilikçi profesyoneller yetiştirmek.
  • Dünya ve Türk Mutfak kültürleri çerçevesinde, gıda hijyeni, güvenliği ve temel beslenme ilkelerinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini bilerek, profesyonel mutfak uygulamalarını çevre bilinci ile sürdürülebilirlik esaslarına uygun biçimde gerçekleştiren profesyoneller yetiştirmek.
  • Bilimsel çalışmalar yapmak, gastronomi alanında faaliyete bulunan işletmelere, iç ve dış paydaşlara uygulamalı veya teorik eğitimlerle katkı sağlamak.

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ GENEL TANITIMI

Antalya Belek Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2017-2018 Eğitim–Öğretim yılında açılmıştır. Bölüm, lise öğrenimi sonrasında dört yıllık lisans eğitimi vermektedir. Sekiz dönem, toplam dört yıldan oluşan; azami mezuniyet süresi yedi yıl olan bir bölümdür.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün teorik altyapısı; pazarlama, menü planlama, gastronomi ve yiyecek tarihi, gastronomide renk ve tasarım, gıda hijyeni ve sanitasyon, gıda mevzuatı gibi geniş bir yelpazeye yayılan dersleri içermektedir. Böylece işletme kurma ve yönetme süreci, gastronominin kültür ve sanat ile olan ilişkisi ve gıda bilimi irdelenmektedir. Bölüm uygulamalı dersleri ise; temel ve ileri mutfak teknikleri, soğuk mutfak uygulamaları, pastacılık ve ekmek uygulamaları, Türk ve Dünya Mutfakları gibi uygulamalı dersleri içermektedir. Öğrencilere pastane mutfağı ve ana mutfak olmak üzere iki adet profesyonel mutfak sunulmaktadır.

Son teknoloji ile desteklenmiş ekipmanlarla donatılmış olan mutfaklar modern yapısıyla öğrencilerin bireysel veya ekip istasyonlarında rahatça çalışabileceği bir ortam sunmaktadır. Böylece öğrenciler uluslararası alanda rekabet edebilecek pratik bilgi ve becerilerle donatılmakta ve çeşitli mutfak kültürlerine dair birikime sahip olmaktadır. Antalya Belek Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün eğitim dili Türkçedir. Öğrencilerimiz dört yıllık eğitim sürecinde İngilizce ve Mesleki İngilizce eğitimleri de alarak uzmanlık alanlarının yabancı diline hâkim öğrencileri sektöre kazandırılmaktadır.

ÖSYM Kontenjanı: 36 Puan Türü: AYT Sözel Eğitim Dili: Türkçe

Eğitim Türü: Örgün Öğretim

Eğitim Süresi: 4 yıl

Eğitim Yeri: Antalya Belek Üniversitesi

Kabul Koşulları: ÖSYM'nin ilgili mevzuatı doğrultusunda öğrenci seçme sınavından TYT puanı ile öğrenci almaktadır.

Programımıza 2023-2024 eğitim-öğretim yılında 785.017 Sözel AYT sıralaması ile % 50 burslu olarak öğrenci alımı yapılmıştır.

Programa yerleşen öğrencilerin 90 iş günü zorunlu stajları bulunmaktadır. Öğrenciler stajlarını 2 dönem sonu yazın yapmaktadır.

BU Gastronomi Topluluğu etkinlikleri ve iş başında mesleki uygulama deneyimi ile öğrencilerin kazandıkları bilgileri pratiğe dönüştürmeleri sağlanmaktadır. Kariyer günleri, alanında uzman şeflerin gerçekleştirdiği workshoplar, uygulama derslerine konuk olarak katılacak gastronomi profesyonelleri ve yapılan çalıştaylar kapsamında gastronomi sektöründen gelen isimleri ile bir arada bulabilme fırsatı edinen öğrencilerimizin; pratik iş yaşamı ile buluşabilmeleri açısından kurumsal (Hotel, Restoran, Tedarik süreçlerinde yer alan paydaş alanları vb.) geziler gerçekleştirilmektedir.

Eğitim – Öğretim Uygulama Alanları ve Program Olanakları

Bölümümüzde öğrenciler, mutfak workshopları, gastronomi topluluğu etkinlikleri, seminerler ve staj eğitimleriyle iş hayatına hazırlanabilmektedir. Ayrıca Ana Mutfak ve Pastane olarak uygulamalı derslerin işlendiği iki mutfakta eğitim süreleri boyunca temel pişirme tekniklerinden dünya mutfağı reçetelerine varana dek öğreneceklerdir.

Öğrencilerimiz staj eğitimlerini, yurt dışı veya yurt içindeki yiyecek ve içecek üretimi yapan işletmelerde, restoranlarda, otellerde, tatil köylerinde, havayollarında ya da turistik yolcu gemilerinde gerçekleştirebilmektedir.

Programdan Mezun Olan Öğrencilerin Hedeflenen Kazanımları:

  • Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir.
  • Mezunlar, gıda üretimi ve sunumu ile ilgili görsel, dokusal ve besin öğelerine ilişkin verileri yorumlar; değerlendirir, karar verir.
  • Mezunlar gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar.
  • Mezunlar gastronomi ve mutfak sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Mezunlar, gastronomi ve mutfak sanatları alanında uygulamada karşılaşılan karmaşık ve öngörülemez sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alırlar.
  • Mezunlar, gastronomi ve mutfak sanatlarının temelini oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahiptir.
  • Mezunlar, gastronomi ve mutfak sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır.
  • Mezunlar, gastronomi ve mutfak sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir.
  • Mezunlar, bir yabancı dili kullanarak gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Mezunlar, ikinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
  • Mezunlar, güncellenen bilgileri iş alanında etkin bir şekilde kullanır.
  • Mezunlar, gastronomi sürecinin uygulama aşamalarını en iyi şekilde yönetirler.

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ GİRİŞ KOŞULLARI

ÖSYM'nin ilgili mevzuatı doğrultusunda öğrenci seçme sınavından AYT Sözel puan türünden 245 ve üstü alan her öğrenci başvurma hakkına sahiptir.

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ MEZUNİYET KOŞULLARI

Programı başarıyla tamamlamak için;

  • Bölümde mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek,
  • Bölümdeki tüm derslerini başarmış olmak,
  • FF, DZ ya da YZ nota sahip olmamak,
  • 00 üzerinden en az 2.00 ağırlık ortalaması elde etmek,
  • Stajdan başarılı olmuş olmak
  • Bitirme Projesi dersini başarı ile bitirmiş

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ MEZUN İSTİHTAM PROFİLLERİ

  • Çeşitli İş Olanakları: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri ve mezunları, geniş bir iş sahasında çalışma imkanına sahiptirler. Bunlar arasında otellerin yiyecek ve içecek departmanları, restoranlar, turistik gemiler ve uçaklardaki hizmetler bulunmaktadır.
  • AR-GE Çalışmaları: Mezunlarımız, yiyecek ve içecek işletmelerinde AR-GE projelerinde çalışabilirler. Bu alanlarda yenilikçi ürünler geliştirme ve işleme süreçlerini yönetme yetkinliğine sahiptirler.
  • Restoran ve İşletme Yönetimi: Gastronomi uzmanları, restoran, kafe, bar gibi işletmelerin kurulmasında ve yönetilmesinde aktif rol alabilirler. Bu süreçte hem yaratıcılıklarını hem de işletme becerilerini sergileyebilirler.
  • Medya ve Yayıncılık: Mesleklerini medya alanında da icra edebilirler. Gastronomi yazarlığı, yemek stilistliği ve fotoğrafçılık gibi alanlarda görsel ve basılı medya kuruluşlarında çalışabilirler.
  • Eğitim ve Akademik Kariyer: Formasyon eğitimlerini tamamlayan mezunlar, yiyecek-içecek hizmetleri alanında eğitim veren okullarda öğretmen olarak görev alabilirler. Ayrıca, lisansüstü eğitimlerini sürdürerek akademik kariyer yapma imkanına da sahiptirler.

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ MEZUN GÖREVLERİ TANIMI

  • Temel Bilgi ve Uygulama Yetkinliği: Gastronomi mezunları, mesleklerini etkili bir şekilde icra edebilmek için geniş bir eğitim-öğretim süreci geçirmiş olmalıdırlar. Bu süreç, temel mutfak bilgisi, gıda hijyeni, güvenliği standartları, yönetim ve pazarlama becerileri üzerine odaklanır.
  • Sanatsal ve Yaratıcı Yaklaşım: Meslekte başarı için sanatsal bakış açısı, estetik anlayışı, yaratıcılık, sorumluluk duygusu, tutku ve sabır Gastronomi mezunları, yenilikçi çözümler üreterek ve endüstriyel standartlara uygun ürünler geliştirerek sorunları çözmeli ve zorlukları aşabilmelidir.
  • Çeşitli Kariyer Olanakları: Gastronomi mezunları, otelcilik, restorancılık, bar işletmeciliği, hazır yemek firmaları, konaklama tesisleri, havayolu şirketleri ve seyahat gemileri gibi çeşitli işletmelerde çalışabilirler. Ayrıca, gıda işletmelerinin ürün geliştirme departmanlarında, görsel ve yazılı medya kuruluşlarında, eğitim kurumlarında yönetici, tasarımcı veya uygulayıcı olarak görev alabilirler.
  • Kişisel ve Mesleki Gelişim: Meslekte ilerlemek isteyen Gastronomi mezunları, sıkı çalışma disiplinine, işlerine adanmışlığa ve takım çalışması ruhuna sahip olmalıdırlar. Ayrıca, kendi işletmelerini kurma ve yönetme becerilerine sahip olabilirler.
  • Uluslararası Kariyer Fırsatları: Yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre, yurt dışında çalışma fırsatları da mevcuttur. Ayrıca, alanları ile ilgili akademik araştırmalar yapabilir veya eğitimcilik kariyerine yönelebilirler.

BÖLÜM KURULU

  • Dr. Öğr. Üyesi Sezer Yersüren (Başkan)
  • Dr. Öğr. Üyesi Mesut Murat Adabalı (Üye)
  • Dr. Öğr. Üyesi Şehriban Gül Bağırsakcı
  • Dr. Öğr. Üyesi Gül Damla Kılıç (Üye)
  • Arş. Gör. Ayden Özekinci (Üye)
  • Arş. Gör. Songül Çilem Kaya (üye)

İÇ PAYDAŞLAR

  • Prof. Dr. Oğuz Özyaral
  • Dr. Öğr. Üyesi Sezer Yersüren
  • Dr. Öğr. Üyesi Mesut Murat Adabalı
  • Dr. Öğr. Üyesi Şehriban Gül Bağırsakcı
  • Dr. Öğr. Üyesi Gül Damla Kılıç
  • Arş. Gör. Ayden Özekinci
  • Arş. Gör. Songül Çilem Kaya
  • Belek Üniversitesi bünyesinde bulunan bütün Akademik ve İdari Personel

Yarı Zamanlı (DSÜ) Bölüm Kadrosu

  • Gökmen GÜZEL
  • Hatice ÜSTÜNER
  • Muhammet DEMİRCİ

DIŞ PAYDAŞLAR (PROGRAM DANIŞMA KURULU)

  • Doç. Bahar Gümüş (Akdeniz Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü)
  • Orhan Eryılmaz (Susesi Luxury Resort, Mutfak Şefi)
  • Merve Çetin (Mezun Öğrenci)

Image

İletişime Geçin !

İletişim

Telefon: 444 1 264

Mail: info@belek.edu.tr

For English : +90 549 870 362

Adres

Kadriye Mah. Celal Bayar Cad. No:5-6

Serik/ANTALYA, 07525

Dr. Öğr. Üyesi
Damla Kılıç
Hatice ÜSTÜNER
Öğr. Gör.
Hatice ÜSTÜNER
Gökmen GÜZEL
Öğr. Gör.
Gökmen GÜZEL
Hakan YAMAN
Dr. Öğr. Üyesi
Hakan YAMAN

2025 - 2026 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Takvimi için tıklayınız.

2025 - 2026 Eğitim Öğretim Yılı Lisansüstü Akademik Takvimi için tıklayınız.

2024 - 2025 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Takvimi için tıklayınız

2024 - 2025 Eğitim Öğretim Yılı Lisansüstü Akademik Takvimi için tıklayınız

2023 - 2024 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Takvimi için tıklayınız
2022 - 2023 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Takvimi için tıklayınız
2021 - 2022 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Takvimi için tıklayınız
2020 - 2021 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Takvimi için tıklayınız